Blogger Widgets

Sunday, April 14, 2013

ဆီးခ်ိဳ ႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ


ဆီးခ်ိဳ ႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္လိုသူမ်ားအတြက္ အစြမ္းလည္းထက္ အရသာလည္းရွိေသာ ဓာတ္စာတစ္ခု
[By Zayar Myatkhaing]

Almond ဟုေခၚေသာ အခြံမာသီး အဆန္မ်ား ပံုမွန္ စားသံုးေပးျခင္းသည္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ႏွင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ားကို သိသာစြာ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ သုေတသီမ်ား၏ ေနာက္ဆံုး သုေတသနရလဒ္ တစ္ခုအရ ေတြ႔ရွိ အတည္ျပဳႏိုင္ခဲ့သည္။ Al...mond ေခၚ အခြံမာသီး အဆန္မ်ားဆိုသည္မွာ ေခ်ာကလက္မ်ားတြင္ ပါရွိတတ္ေသာ ဆိမ့္သည့္ အရသာ ရွိေသာ အဆန္မ်ား ျဖစ္သည္။

ရက္သတၱ ၁၆ ပတ္ေက်ာ္ ၾကာျမင့္ခဲ့ေသာ အဆိုပါ သုေတသနတြင္ ပါ၀င္ အစမ္းသပ္ခံသူမ်ားသည္ တစ္ေန႔တာ အစားအေသာက္အားလံုး၏ ၂၀% အျဖစ္ အခြံမာသီး အဆန္မ်ားအား စားသံုးခဲ့ၾကသည္။ ၄င္းတို႔၏ ေသြးတြင္းရွိ LDL-cholesterol ေခၚ မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ အဆီဓာတ္မ်ား သိသာစြာ က်ဆင္းသြားျပီး ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္ေစမွဳကို ကာကြယ္ေပးေသာ အင္ဆူလင္ ေဟာ္မုန္း၏ စြမ္းရည္ (insulin sensitivity) ကိုပါ အထူးေကာင္းမြန္ေစေၾကာင္း သိပၸံနည္းက် စမ္းသပ္ အတည္ျပဳ ႏိုင္ခဲ့သည္။ ထိုသို႔ေသာ အရည္အေသြး အာနိသင္မ်ားေၾကာင့္ အခြံမာသီး အဆန္မ်ား ပံုမွန္ စားသံုးေပးျခင္းသည္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ႏွင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ရာ ေရာက္ေစသည္ဟု အေမရိကန္ က်န္းမာေရး ပညာရွင္မ်ားက ေျပာျပခဲ့သည္။



ယခုေတြ႔ရွိခ်က္ ရလဒ္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ နာမည္ေက်ာ္ အေမရိကန္ က်န္းမာေရး မီဒီယာတစ္ခုျဖစ္ေသာ Hive Health Media မွ "ယေန႔ေခတ္တြင္ အေမရိကန္ ႏိုင္ငံသားမ်ားထဲမွ ၁၆ သန္းသည္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ၀င္ေတာ့မည့္ အေနအထား ရွိေနေပရာ Almond အဆန္မ်ားကို ပံုမွန္ အစားအေသာက္ထဲတြင္ ေန႔စဥ္ ထည့္စားေပးျခင္းျဖင့္ ဤအေနအထားကို တားဆီးကာကြယ္ႏိုင္မည္ဟု ေမွ်ာ္လင့္ပါသည္" ဟု ၄င္းတို႔၏ ၀က္ဘ္ဆိုက္တြင္ ေရးသားေဖာ္ျပခဲ့သည္။
Written by : ေဒါက္တာသီဟသစ္

No comments:

Post a Comment