Blogger Widgets

Monday, April 15, 2013

အရက္ဋီကာခ်ဲ႕ျခင္း


ဆရာဝန္ႀကီးတစ္ေယာက္က ေျပာဘူးတယ္။ "အရက္က ေစ်းႀကီးေပးအရက္ ေကာင္းေကာင္းဆုိရင္ အဆင္ေျပတယ္။ က်န္းမာေရး ေကာင္းသင့္သေလာက္ ေသာက္ပါ" လုိ႔ ေျပာထားတယ္။

ဒီအေမးကို ဆရာဝန္ေလးေျဖပါမယ္။ ေစ်းၾကီးရင္ ပစၥည္းပိုေကာင္းတဲ့ ဥပေဒသကေတာ့ အမွန္ရွိပါတယ္။ ဥပမာ အရက္လို ေရေမႊးလိုေပါ့။ ေစ်းနည္းတာ ေသာက္ရေလေလ ဆိုးက်ိဳး ပိုျဖစ္ႏိုင္ေလဆိုတာလည္း မွန္ပါတယ္။ “က်န္းမာေရး ဘက္က တြက္ရင္ေတာ့ အဆိုးေလးနဲ႔ အဆိုးၾကီးသာျဖစ္ပါတယ္။”

အရက္ဆိုရင္ ေဟာင္းေလ ေကာင္းေလ ဥပေဒသလည္း ရွိပါေသးတယ္။ ၁၈ ႏွစ္သက္တမ္းရွိတဲ့ Macallan Old Sherry Wood Distilled 1980 Bottled 1998 700ml တပုလင္းကို ေဒၚလာ $1100 ေပးရတယ္။

Scotch Whisky စေကာ့ခ်္-ဝီစကီေတြက ေဟာင္းရင္ ေစ်းေကာင္းရတယ္။
• ၂၁ ႏွစ္သက္တမ္း Balvenie Portwood = $189.90
• ၁၇ ႏွစ္သက္တမ္း Balvenie = $129.90
• ၁၅ ႏွစ္သက္တမ္း Dalwhinnie Single Malt = $63.90
• ၁၂ ႏွစ္သက္တမ္း Cragganmore Single Malt = $59.95
• ၁၂ ႏွစ္သက္တမ္း Dewar's Special Reserve = $35.95
• ၁ဝ ႏွစ္သက္တမ္း Ardbeg = $49.95
• ၅ ႏွစ္သက္တမ္း Bench 5 Scotch Whisky = $23.55
• ၃ ႏွစ္သက္တမ္း House Of Stuart = $18.90
• ၃ ႏွစ္သက္တမ္း House of Stuart = $9.25

“အရက္မွာ ေဟာင္းတိုင္း ေကာင္းသလား” လို႔ ေမးခြန္းထုတ္တာေတြလည္း ရွိပါေသးတယ္။ နာမည္ၾကီး Chivas (ခ်ီးဗတ္စ္) ကေန သုေတသနလုပ္ထားပါတယ္။ ေသာက္သံုးသူ ၉၃%ကေတာ့ ေဟာင္းတာ ေကာင္းတယ္လို႔ ေျပာၾကပါတယ္။ ေရာင္းတဲ့သူအၾကိဳက္အေျဖ ျဖစ္ပါတယ္။ က်န္ရာႏွဳန္းထဲက ေထာက္ျပတာကေတာ့ ဝီစကီထဲမွာပါတဲ့ Spirits (စပစ္ရစ္) အရက္ဟာ သိမ္းဆီးဘို႔ထားရတဲ့ Cask ထည့္စရာထဲမွာ ၾကာလာရင္ သစ္သားနဲ႔ဓါတ္ျပဳျပီး ေျပာင္းလဲ ပ်က္စီးလာမယ္တဲ့။ သူ႔ထဲမွာ ခ်က္လုပ္ရာမွာပါတဲ့ အေစ့အဆံရဲ႕အစြမ္းကို ဖံုးလႊမ္းသြားတယ္တဲ့။ ဥပမာ Malt Scotch ေမာ့လ္ ထုပ္တာမွာသံုးတဲ့ ဘာလီေစ့။ ဥပမာျပရရင္ မ်က္ႏွာမွာ မိတ္ကပ္ထူထူၾကီးလိမ္းသလိုဘဲတဲ့။

အရက္အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ခ်က္လုပ္ရာမွာ ဘယ္လို အေစ့အဆံေတြသံုးသလဲ -
• Bourbon whiskey 51% Corn (Maize) ေျပာင္း-ေျပာင္းဖူးေစ့၊
• Corn whiskey 80% Corn ေျပာင္းေစ့၊
• Malt whiskey 51% Malted barley ဘာလီေစ့၊
• Rye whiskey 51% Rye ရိုင္း-စပါးေစ့၊
• Rye malt whiskey 51% Malted rye ရိုင္း-စပါးေစ့၊
• Wheat whiskey 51% wheat ဂ်ံဳေစ့၊
• Beer (ဘီယာ) ကို Barley ဘာလီ၊ ဒါမွမဟုတ္ တျခားအေစ့အဆံေတြကေန ထုတ္တယ္။
• Wine (ဝိုင္) ကို စပ်စ္သီးကေန အမ်ားဆံုးထုတ္တယ္။ တျခား အသီးေတြကေနလဲ ထုတ္ေသးတယ္။
• Vodka (ေဗာ့ဒဂါ) ကို အေစ့အဆံကိုသိုးေအာင္လုပ္ျပီးမွ ထုတ္ရတယ္။
• Gin (ဂ်င္န္) ကလဲ အဲလိုဘဲ။
• Cider (စီဒါ) ဆိုတဲ့ အေမရိကားနဲ႔ ကေနဒါကအရက္ကို ပန္းသီးရည္ကေနထုတ္တယ္။

Scotch whiskies ေတြက အနည္းဆံုး ႏွစ္ခါ (တခ်ိဳ႕က အခါ ၂ဝ) ေပါင္းခံတယ္။ အစစ္သတ္မွတ္ခ်က္အရ အနည္းဆံုး ၃ ႏွစ္ထားရမယ္။ Oak casks (အုတ္သစ္သား) နဲ႔လုပ္ထားတဲ့ စည္ပိုင္း ထဲမွာသာထားရမယ္။ ဘယ္ေလာက္ၾကာျပီဆိုတာ မပါဘဲ ေရာင္းမရဘူး။ Smoky flavor မီးသင္းထားတဲ့ အနံ႔ေလး ပါတာမ်ားတယ္။ Peat smoke သစ္ေဆြးေျမကို သံုးေလ့ရွိတယ္။

အရက္ေကာင္းလို႔ ေယဘုယ်ေခၚၾကတဲ့ ဝီစကီကို တျခားႏိုင္ငံေတြကလည္း ထုတ္ပါတယ္။ (စေကာ့ခ်္) အစစ္မဟုတ္ပါ။ ဥပမာ အိႏၵိယမွာ ဝီစကီကို Neutral spirits အရက္ပ်ံနဲ႔ ေရာထားတယ္။ ဒီဟာက သၾကားထုတ္တဲ့အခါမွာသံုးတဲ့ ၾကံ၊ စပ်စ္ စတာေတြကေနရတယ္။ အဲလိုထုတ္လုပ္တာက Rum (ရမ္) နဲ႔ပိုတူေနပါမယ္။

အရက္ထဲမွာ ဓါတုေဗဒအရ ဘာေတြပါသလဲ -
အနံ႔ေမႊးဘို႔သံုးတာထဲမွာ (ကာဗြန္ႏိုင္းလ္) ဓါတ္ေပါင္း၊ (အယ္လ္ကိုေဟာ)၊ (ကာေဘာက္ဆလစ္ အက္စစ္)၊ (ႏိုက္ထရိုဂ်င္) နဲ႔ (ဆာလ္ဖါ) ဓါတ္ေပါင္းေတြ၊ (တဲနင္)၊ (တာပိုင္း)၊ (ပိုင္ရဒင္း)၊ (ပိုင္ရဇင္း) ဆိုတာေတြပါတယ္။ Oak အုတ္သစ္သား စည္ထဲမွာ ထားသိုရလို႔ (အုတ္) နံ႔ရေနတယ္။ ဓါတ္ေပါင္းေတြပါမယ္။ Distillation ေပါင္းခံျဖစ္စဥ္ကေန Fusel oils ေလာင္စာဆီ ပါတယ္။ သူက (အက္စေနာလ္) ထက္ပိုျပီး အဆိပ္သေဘာရွိတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒုတိယအၾကိမ္ ေပါင္းခံတဲ့အခါမွာ မီးေသြးစတာေတြကို သံုးတတ္တယ္။ ဝီစကီကို အေရာင္ေပးဘို႔သံုးတဲ့ ဓါတ္ေပါင္းေတြလဲ ပါေနတယ္။

အရက္အမ်ိဳးမ်ိဳးထဲမွာ အရက္ဘယ္ေလာက္ပါသလဲ -
• Pilsner ေပလ္စနာ = 3–6%
• Beers ဘီယာ = 3-10%
• Lager လက္ဂါဘီယာ = 4-5%
• IPA (Pale Ale) ေပးလ္-ေအးလ္ = 6-7%
• Sparkling Wine စပါကလင္-ဝိုင္ = 8–12%
• Wine (general) ပံုမွန္ ဝိုင္ = 10–15%
• Madeira Wine မဒီရာ-ဝိုင္ = 15-18%
• Bum Wine ဘမ္-ဝိုင္ = 15-20%
• Port Wine ပို႔တ္-ဝိုင္ = 16-20%
• Fortified Wines ဝိုင္အျပင္း = 16–22%
• Sherry ရွယ္ရီ-ဝိုင္ = 17–22%
• Cask Strength Whisky/Rum စည္သြပ္ ဝီစကီ၊ ရမ္ = 60%
• Vodka/Whiskey/Rum ေဗာ့ဒဂါ၊ ဝီစကီ၊ ရမ္ = 40%
• Neutral Grain Spirits ခ်က္အရက္ = 95%
• Rectified Spirits မီးေတာက္အရက္ = 96%

အရက္ အမယ္ေပါင္း ၂ ဒါဇင္ေလာက္ေရးျပီးျပီ၊ တာရွည္ အရက္ေသာက္ရာကေန ရေစႏိုင္တဲ့ ေရာဂါ ၁ ဒါဇင္တိတိ နာမည္ေလးေတြ ေရးပါရေစ။
1. Anemia ေသြးအားနည္းျခင္း၊
2. Cancer ကင္ဆာ၊
3. Cardiovascular disease ႏွလံုး-ေသြးေၾကာေရာဂါ၊
4. Cirrhosis အသဲေျခာက္ေရာဂါ၊
5. Dementia အသိဥာဏ္ခ်ိဳ႕ယြင္းေရာဂါ၊
6. Depression စိတ္က်ေရာဂါ၊
7. Seizures အတက္ေရာဂါ၊
8. Gout ေဂါက္ေရာဂါ၊
9. High blood pressure ေသြးတိုးေရာဂါ၊
10. Infectious disease ကူးစက္ေရာဂါ၊
11. Nerve damage အာရံုေၾကာထိခိုက္ျခင္း၊
12. Pancreatitis သရက္ရြက္ေရာင္ျခင္း။

အရက္ေစ်းၾကီးတာက ပိုေကာင္းတယ္ဆိုလို႔ ေသာက္ႏိုင္သူမ်ားခင္ဗ်ား၊ တပုလင္း ေဒၚလာ ၂ဝ ကေန ၁ဝဝဝ အကုန္ခံႏိုင္တယ္ထားပါေတာ့၊ အသဲေရာဂါရလို႔ အသဲလဲရရင္ ေဒၚလာ တေသာင္းမက ကုန္က်ပါမယ္။

• အရက္ဋီကာ အတိုအထြာ http://dts-medicaleducation.blogspot.in/2013/04/blog-post_15.html
• Alcoholism အရက္အတြက္ ခက္ေနသူေတြ http://dts-medicaleducation.blogspot.in/2012/08/alcoholism.html
• Alcohol and Depression အရက္က စိတ္က်ေစတယ္ http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2011/01/alcohol-and-depression.html
• Alcohol Taxes and Public Health အရက္ခြန္နဲ႔ က်န္းမာေရး http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2011/11/alcohol-taxes-and-public-health.html
• How to lessen the effects of Alcohol အရက္မူးတာ သက္သာေအာင္ http://dts-medicaleducation.blogspot.in/2012/12/how-to-lessen-effects-of-alcohol.html

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၅-၄-၂ဝ၁၃

No comments:

Post a Comment