Blogger Widgets

Friday, April 12, 2013

ၾကက္သြန္ျဖဴ & ၾကက္သြန္နီ


ၾကက္သြန္ျဖဴ၏ အံ့အားသင့္ဖြယ္ရာ အစြမ္းသတၱိမ်ား

ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိုးဝင္မႈ သက္သာ ေစျခင္း
ခရမ္ဘယ္ရီ ေဖ်ာ္ရည္ကသာ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္္တာကုိ သက္သာ ေစတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ၾကက္သြန္ျဖဴပါဝင္တဲ့ အစားအစာဟာလည္း သဘာဝပုိးေသေစတဲ့ အာနိသင္႐ွိတဲ့အတြက္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း က်န္းမာေစပါတယ္။

ကင္ဆာေရာဂါ သက္သာေစျခင္း
အေမရိကန္ ကင္ဆာသုေတသနဌာနရဲ႕ အာဟာရပညာ႐ွင္ေတြက ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းကို ႀကိတ္ေျခၿပီး ဒါမွမဟုတ္ ႏုပ္ႏုပ္ စဥ္းၿပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ထားတာဟာ ခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္ေလွာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴထက္ ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ ေပးတဲ့ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းကုိ သံုးပံုေလာက္ ပိုထြက္ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို လွီးၿပီး အ႐ြက္သုပ္ထဲ ထည့္စားပါ။


အ႐ြယ္တင္ ႐ုပ္ႏုပ်ိဳေစျခင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ A1- licin ဓာတ္ဟာ ေသြးထဲက အင္တီေအာက္စီးဒင့္ အင္ဇိုင္းေတြကုိ မ်ားျပားေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေဆးလိပ္ေသာက္တာေၾကာင့္ ရ႐ွိလာတဲ့ နီကုိတင္းရဲ႕ မေကာင္းတဲ့ အာနိသင္ကိုေရာ၊ အုိမင္းေစတဲ့ျဖစ္စဥ္ကိုပါ ေလ်ာ့ပါး ေစပါတယ္။


အေအးမိေရာဂါ သက္သာေစျခင္း
ႏွာေခ်ျခင္း၊ ႏွာပိတ္ျခင္းလို အေအးမိ ေရာဂါရဲ႕ အစပ်ိဳးလကၡဏာေတြ ခံစားရတဲ့ အခါမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အသံုးျပဳ ႏိုင္ပါတယ္။ အခြံမခြာရေသးတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ႁမႊာကုိ ၂၅ စကၠန္႔ေလာက္ မိုက္ခ႐ုိေဝ့ဖ္ မီးဖိုထဲထည့္ၿပီး အေအးခံပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံႏႊာၿပီးစားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴထဲက ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းဟာ ခုခံအားစနစ္ကို ေကာင္းေစၿပီး ကူးစက္ပိုး ဝင္မႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္။


ေျခေထာက္ယားယံမႈ ကင္းေဝးေစျခင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ အစြမ္းထက္တဲ့ ဖန္းဂပ္စ္မိႈ ေသေစတဲ့ အာနိသင္႐ွိပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေရေႏြးထဲထည့္ျပဳတ္ၿပီး အေအးခံကာ ေရဇလံုႀကီးႀကီး တစ္လံုးထဲ ထည့္ပါ။ အဲဒီအရည္ထဲ ေျခေထာက္ စိမ္ေပးရင္ ေျခေထာက္ယားယံတာ သက္သာေစပါတယ္။

Ref: Good Health




ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာင့္ ပါးစပ္အနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ႏြားႏို႔ေသာက္ပါ

ၾကက္သြန္ျဖဴစားအၿပီးမွာ ပါးစပ္အနံ႔ထြက္တာကို ႏြားႏို႔ေသာက္ေပးရင္ သက္သာ ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိပၸံပညာရွင္ေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ စမ္းသပ္ရာမွာ ခ်က္ၿပီးသား ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ အစိမ္းစား ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ပါဝင္ၿပီး ႏြားႏို႔ဟာ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါဝင္တဲ့ အနံ႔ထြက္ေစတဲ့ ဆာလ္ဖာျဒပ္ေပါင္းအဆင့္ကို သိသိသာသာ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴစားေနစဥ္မွာ ႏြားႏို႔ေသာက္ရင္ ပိုမိုထိေရာက္မႈရွိၿပီး မလိုင္အျပည့္ပါဝင္တဲ့ ႏို႔ဟာ မလိုင္ထုတ္ထားတဲ့ ႏြားႏို႔ထက္ ပိုၿပီးအနံ႔ေပ်ာက္ကင္းတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါဝင္တဲ့ Allyl Methyl Sulphide (AMS) ဟာ အစာအိမ္အတြင္းမွာ မၿဖိဳခြဲႏိုင္တဲ့အတြက္ အသက္႐ွဴရာနဲ႔ ေခၽြးထြက္ရာမွာ ခႏၶာကိုယ္ျပင္ပကို ထြက္သြားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ဟင္းေတြရဲ႕အရသာကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ တန္ဖိုးရွိတဲ့အတြက္ မစားမျဖစ္ စားရမယ့္အစာျဖစ္ၿပီး အနံ႔အသက္ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ ေရနဲ႔ႏြားႏို႔ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ မိႈ၊ ပင္စိမ္းနဲ႔ ႐ိုး႐ိုးေရေတြဟာလည္း ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ႕ အနံ႔အသက္ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

Ref: Good Health

No comments:

Post a Comment